Jak robić zakupy spożywcze – 7 porad

  • 4 January 2019

To był długi tydzień i kiedy jesteś gotowy, aby usiąść i się zrelaksować, zdajesz sobie sprawę, że jesteś w rozpaczliwej potrzebie podróży do sklepu spożywczego. Niestety chodzenie do sklepu jest często kłopotliwe i może być bardzo kosztowne i pełne pokus. Zakupy spożywcze wymagają spędzania czasu na przeglądaniu spiżarni, lodówki i zamrażarki, aby upewnić się, że nasza lista jest kompletna, chodzenie po wyspach w poszukiwaniu towaru, czekanie w kolejce i oczywiście wymaga czasu podróży. Chociaż może nie być zbyt wielu rozwiązań, aby uniknąć długich linii, mamy kilka wskazówek, jak zrobić zakupy spożywcze, bardziej wydajne i mniej kosztowne. Mając na uwadze powyższe wskazówki, będziesz prawdopodobnie kupować tylko to, czego potrzebujesz i będziesz w stanie uniknąć wszystkich przekąsek i deserów, które kuszą cię ze wszystkich stron sklepu.

1. Zrób listę zakupów i trzymaj się tego! Z listą zapamiętasz dokładnie to, co musisz kupić, a będziesz mniej skłonny wydawać pieniądze na przedmioty, których nie potrzebujesz.

2. Unikaj dodatkowych zakupów. Staraj się robić zakupy tylko raz lub dwa razy w tygodniu, ponieważ wydasz mniej pieniędzy na produkty impulsowe i zaoszczędzisz dużo czasu.

3. Najpierw sprawdź supermarkety wydrukowane w gazetach, a następnie zaplanuj menu w oparciu o promocje w sklepie. Pamiętaj, że znaki “limit” (“limit trzech na klienta”) i komunikaty, takie jak “dwa za 5,00 $” (nie “2,50 USD za każdy”) to marketingowe sztuczki, które mają na celu skłonienie konsumentów do zakupu większej ilości produktów i zwykle działają!

4. Przycinaj lub pobieraj kupony na rzeczy, które naprawdę potrzebujesz. Pamiętaj, że przedmioty z kuponami niekoniecznie są najlepszym zakupem. Inna marka lub podobne jedzenie może być tańsze, nawet bez kuponu. Przejdź generyczne!

5. Staraj się nie robić zakupów, gdy jesteś głodny. Będziesz rzadziej kupować produkty impulsowe, które są często droższymi i mniej pożywnymi przekąskami / deserami.

6. Skorzystaj z produktów sezonowych. W sezonie cena świeżych owoców i warzyw może być niższa, a produkt jest często bardziej aromatyczny. W zależności od tego, gdzie mieszkasz, możesz nawet udać się bezpośrednio do gospodarstwa, aby kupić świeże i lokalne produkty.

7. Kupuj ekonomiczny rozmiar lub pakiety rodzinne, tylko jeśli możesz z nich skorzystać. Nie ma oszczędności, jeśli jedzenie psuje się i musi zostać odrzucone. W przypadku produktów spożywczych, które ulegają zamrożeniu, poświęć trochę czasu na przepakowanie żywności na mniejsze ilości w torebkach z zamrażarką, a następnie zamrożenie do późniejszego wykorzystania.

Jak zawsze, gdy zakupy spożywcze mają na uwadze główne grupy żywności: owoce, warzywa, zboża, proteiny i produkty mleczne. Wiele z tych przedmiotów znajduje się na całym obwodzie sklepu, więc staraj się nie wciągnąć w środkowe wyspy, które będą bombardować cię wieloma pokusami, którym często trudno się oprzeć! *